fbpx

Spelenderwijs leren met flashcards

In de winterperiode zitten we misschien wat vaker binnen en gaan we sneller op zoek naar activiteiten voor binnen. Het is fijn om een activiteit te kunnen bieden waarbij kinderen zelf op ontdekken kunnen gaan, in beweging zijn en kunnen leren. Nou kan ik me voorstellen dat je als ouder nu denkt…waar haal ik de tijd vandaan, ik ben helemaal niet zo creatief. Het kan soms een uitdaging zijn om elke dag een activiteit te bedenken en aan te bieden. Als ouders hebben we soms een drukke werkschema. De flashcards zijn de oplossing en een fijne uitkomst voor ouders. Flashcards bieden ouders op een eenvoudige manier handvatten om een activiteit te kunnen doen, hoe fijn is dat!

De flashcards inspireren mij maar ook mijn kind elke dag opnieuw

Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en gemotiveerd om te leren. Alle flashcards zijn voorzien van mooie plaatjes dit is van toegevoegde waarde voor kinderen omdat kinderen visueel zijn ingesteld als ze nog niet kunnen lezen.  Kinderen kijken het liefst naar van alles, alles is interessant. Je kunt laagdrempelig starten met het presenteren van de flashcards door ze bijvoorbeeld op te hangen. Door ze neer te leggen of op te hangen nodigt het direct uit tot spel. Samen de plaatjes bekijken kan leiden tot een gesprek, hierbij wordt de taalontwikkeling gestimuleerd. Wat zien we allemaal op de Flashcards? Welke kleuren of cijfers zijn er te zien? Je kunt er je eigen draai aan geven. Wat van belang is dat kinderen de ruimte krijgen om zelf te ontdekken. Natuurlijk kun je ze daarbij helpen door bijvoorbeeld te benoemen wat je ziet. Tijdens het bekijken van de flashcards zal je merken dat zowel jij als ouder maar ook je kind geïnspireerd zal raken. Deze keer gebruiken we de Polar friends. Tijdens het bekijken van de kaarten raakten we in gesprek over de dieren – waar de dieren wonen en hoeveel dieren we zien.

Op een jonge leeftijd kennis maken met cijfers

Jonge kinderen kunnen nog niet rekenen maar starten vaak met sorteren en ordenen van materiaal dit is een onderdeel van rekenen. Hoe ouder kinderen worden hoe meer ze zullen bijleren uiteindelijk zal sorteren misschien wel tellen worden en uiteindelijk zelfs rekenen. De flashcards stimuleren kinderen om zelf te kunnen ontdekken met cijfers. Je biedt kinderen een tastbare leerervaring door middel van de flashcards. Je kunt de kaarten vasthouden bekijken en de cijfers herkennen. Vaak kun je een activiteit heel simpel of juist moeilijker maken. Het is van belang om de activiteit bijstellen naar het niveau van het kind. Je kunt bijvoorbeeld een kraal gebruiken wat staat voor cijfer 1 en twee kralen voor het cijfers 2. Uiteindelijk 10 kralen bij de flashcard met het cijfer 10. Dit is een mooie manier van leren rekenen omdat het voor het kind zichtbaar is hoeveel kralen er liggen. De som of cijfers worden duidelijk zichtbaar en ook tastbaar. Zo kunnen ze de hoeveelheden in hun handen houden en ervaren zo of het heel veel is of juist weinig. Dit is in tegenstelling tot de manier waarop de meeste kinderen op papier gewend zijn om te leren rekenen. Het is juist mooi om kinderen te laten ervaren door het tastbaar te maken met zowel de flashcards als de kralen je kunt natuurlijk elk materiaal combineren met de flashcards. 

ik leer door al mijn zintuigen te gebruiken

Kinderen gebruiken al hun zintuigen als ze aan het verkennen zijn. Ze leren het beste door dingen aan te raken, te ruiken, te horen, te proeven en zien.  Experimenteren hoort ook bij ontdekken. Na het bekijken van de Flashcards gaan we een leuk experiment doen waarbij we geïnspireerd zijn door de dieren die te zien zijn op de flashcards. Dieren uit de noordpool leven in een omgeving van sneeuw en ijs. Aan de hand van de Flashcards kun je dezelfde dieren zoeken en een sneeuw omgeving creëren. Tijdens het experiment gebruiken we Baking Soda om sneeuw te maken en mengen we de Baking soda met azijn en blauw kleurstof om een zee effect te creëren. Door Baking Soda te mengen met azijn gaat het bruisen en kan het een interessant experiment zijn waarbij alle zintuigen geprikkeld worden.

Geef een reactie

struggling to come up with new memory-makers? we’ve got your back!

we are building up a library of no-prep activities that you can randomly pop into your busy day with your little one.

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website.

%d bloggers liken dit: