fbpx

Wat zijn flashcards?

Heel mooi jullie flashcards, maar wat houdt het precies in” Dit is een zin die wij vaak te horen krijgen. In deze blog gaan jullie het antwoord op die vraag krijgen. Hoe worden flashcards op de Amerikaanse, originele manier gebruikt, je leest het hieronder!

Dit komt doordat het leren met flashcards effectief is, draagbaar is, makkelijk in gebruik en de methode er voor zorgt dat er echt iets geleerd wordt.

Traditioneel gezien zijn flashcards simpel gezegd kaarten om je hersenen te trainen sneller een woord of concept te kennen. Dit zijn kaarten met herkenbare illustraties, in Canada een veel gebruikte leermethode. Gebruik de kaarten als leuke activiteit voor je peuter en zonder dat ze het doorhebben leren ze er een hoop van. 

De Oxford English Dictionary heeft het woord ‘flashcard’ in de jaren dertig officieel gemaakt en het leermiddel kreeg veel educatieve en culturele grip met als gevolg dat flashcards een belangrijk onderdeel werden van ieders onderwijs. Dit komt doordat het leren met flashcards effectief is, draagbaar is, makkelijk in gebruik en de methode er voor zorgt dat er echt iets geleerd wordt.

Op deze website vind je meer informatie over flashcards als leermiddel en hier kan je een filmpje bekijken over het gebruik van flashcards.

De flashcards zijn op zo’n manier ontworpen dat alle verschillende thema’s aansluiten bij elk kindje.

De beste strategie voor jouw kindje
De meest effectieve manier om van flashcards te leren is om met de kaarten aan de slag te gaan. Hiermee wordt het zelfvertrouwen van je kindje geboost wanneer hij of zij iets goed heeft. Dit klinkt vanzelfsprekend maar wat is een effectieve manier om de flashcards te gebruiken zodat jouw kindje zijn of haar woordenschat verbreed wordt? Verder in de blog volgen drie opties.

Op deze website staat een Engelstalige blog over hoe divers en geweldig het gebruik van flashcards tijdens het studeren kan zijn.

De flashcards zijn op zo’n manier ontworpen dat alle verschillende thema’s aansluiten bij elk kindje. In elk setje worden meerdere concepten gedaan om het gewenste resultaat te krijgen. De fantasie en interesse van jouw kindje wordt gewekt door de mooie woordenschatkaartjes. Zodra ze de smaak te pakken hebben gaan ze graag door met de uitdagende concepten (zoals de cijfers). 

Wij zijn erachter gekomen dat het spelen met open-ended play speelgoed en flashcards samen heel effectief is. Dit is dan ook de manier die wij aanraden om jouw kindje op een spelende manier te laten leren. 

Naast deze misschien wel herkenbare methodes gebruiken wij een andere kinetische leermethode met onze kaarten. Wij willen echt beweging zien.

Flitsen 
Deze manier noemen wij ook wel ‘leuk overhoren’. Je gaat de kaartjes af met jouw kleintje en alleen de eerste ronde vertel jij wat er staat geillustreerd. Je vraagt vervolgens naar de illustraties en vertelt alleen het woord opnieuw wanneer het kleintje het verkeerd zegt. Wanneer jouw kleintje niet op het woord komt zeg je alleen het eerste deel van het woord. Bijvoorbeeld dri voor driehoek of gi voor giraffe.

Sorteren
De kleurenkaartjes zijn leuk om te combineren met gekleurde voorwerpen. Laat jouw kindje eerst alle kaartjes op de grond of tafel leggen en vraag daarna of hij of zij de gekleurde voorwerpen zoals duplo blokjes bij de juiste kleur legt. Zo oefent je kindje met de verschillende kleuren.

Tellen
De kaartjes waarop een kind getallen leert is leuk om te combineren met het neerleggen van de juiste hoeveelheid met andere (loose parts play) speelgoed. Zoals vilten balletjes of mandala’s van Grapat. Door deze activiteit wordt er letterlijk gespeeld met de definitie van het kaartje. 

Overtekenen
De standaard vormen in de set kunnen gemakkelijk te onthouden zijn, maar vooral voor de lastigere vormen is het namaken van de vorm een goede manier om verschil tussen vormen te begrijpen. Dit kun je je kindje laten doen in bijvoorbeeld een bak met zand. Je gebruikt daarin de achterkant van een potlood of de achterkant van een kwast om de vormen in het zand ‘na te tekenen’. 

Onze methode
Naast deze misschien wel herkenbare methodes gebruiken wij een andere kinetische leermethode met onze kaarten. Wij willen echt beweging zien. Dit doen wij door de kids opdrachten te geven met de kaarten. Bijvoorbeeld bij de Jungle Set zeg je tegen je kleintje sluip als een leeuw naar de zebra. 

Het leren met flashcards is effectief, draagbaar, makkelijk in gebruik en de methode zorgt er voor dat er echt iets geleerd wordt. Door onze voor geïllustreerde kaarten triggeren wij elke peuter om daadwerkelijk spelend te leren. Het flitsen is letterlijk de manier hoe flashcards gebruikt worden. Daarnaast zijn de methodes waarbij gebruik wordt gemaakt van de combinatie met loose parts play (Grapat) goede manieren om echt met de kaarten aan de slag te gaan. Bovendien is onze methode waarin jouw kindje veel beweegt een originele manier die leuk en effectief is. Je vergroot hiermee tenslotte niet alleen de woordenschat van je kindje maar ook zijn of haar zelfvertrouwen.

Geef een reactie

struggling to come up with new memory-makers? we’ve got your back!

we are building up a library of no-prep activities that you can randomly pop into your busy day with your little one.

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website.

%d