fbpx

3 manieren waarop kinderen spelen en hoe Momcoins zorgen voor een goede balans

'Momcoins': een onmisbaar betaalmiddel in peuterland.

Je kent het wel: je zit naast je kind terwijl je wel 100 andere dingen in je hoofd hebt die je eigenlijk zou willen of moeten doen. Maar je kindje zit zo heerlijk te spelen, die wil je dan toch ook niet onderbreken? Zou je er dan niet een oplossing bestaan waardoor jij je ook nuttig voelt? Omdat ik erg met deze situatie worstelde, ben ik op zoek gegaan naar het hoe en waarom achter speeltijd voor kinderen.

Ik wil er namelijk graag zijn voor Alexander en Madeleine wanneer ze me nodig hebben, maar het liefst op een manier die voor ons allemaal een feestje is. Zeker in hun peuterjaren vragen onze kinderen veel van onze aandacht en hoewel het heerlijk is om met hen te spelen, willen we ook het beste voor hun ontwikkeling. Hoe houden we de balans tussen spelen met onze kinderen, spelen naast onze kinderen en hen zelfstandig laten spelen? Dit is een onderwerp dat je hier vaker terug zult zien komen. In deze blog gaan we dieper in op de drie manieren van spelen en ontdekken we hoe we blokjes van 15 minuten vrije tijd voor onszelf kunnen kopen met ‘Momcoins’: een onmisbaar betaalmiddel in peuterland.

Ik kwam erachter dat er drie manieren zijn waarop kleine kinderen (met ons) spelen: spelen met, spelen naast en zelfstandig spelen.

De drie manieren waarop kinderen spelen
Toen ik me voor het eerst verdiepte in de manieren waarop jonge kinderen spelen, voelde ik me schuldig omdat ik het niet altijd leuk vond om met mijn dochter te spelen. Ik vind het heerlijk om toe te kijken hoe Madeleine of Alexander speelt, maar hoeveel kopjes thee kun je op een dag achteroverslaan? Ik probeerde weleens om actief mee te spelen, maar daarmee frustreerde ik de barista’s alleen maar en onderbrak ik hun schattige gebrabbel. Ik kwam erachter dat er drie manieren zijn waarop kleine kinderen (met ons) spelen: spelen met, spelen naast en zelfstandig spelen.

‘Spelen met’ betekent interactie
Spelen met een peuter houdt eigenlijk in dat je de emotionele reserves van je kind aanvult zonder dat je jezelf uitput. Het gaat om simpele activiteiten die ook voor jou leuk zijn en waarmee jullie je band een boost geven (denk aan verstoppertje, tikkertje, een bordspel, koken, lezen, enz.). Dit soort activiteiten met veel oogcontact, fysieke interactie en soms ook de slappe lach zijn een goede manier om die Momcoins te verdienen die je later weer kunt inwisselen voor zelfstandige speeltijd (en dus 15 guilt-free minuten voor jezelf). Ik ben heel benieuwd wat jij en je peuter leuk vinden om samen te doen.

We zullen het op een ander moment hebben over hoe je bewegend leren kunt inzetten om met je peuter te spelen. Nu is het eerst tijd om onze complete lijst hieronder eens te bekijken. Zoek een paar activiteiten binnen jouw comfortzone en schrijf ze op de prachtige planner. Wees hierbij eerlijk. Je zult mij niet snel zien voetballen met Alexander of op de trampoline springen met Madeleine. Dit zijn dan wel weer activiteiten die mijn man geweldig vindt om te doen met de kids. En je mag gerust toegeven dat je lekker gek dansen geweldig vindt!

Deze cheatsheet kun je er af en toe bij pakken om de emotionele reserves van je peuter aan te vullen. Zo verdien je Momcoins waarmee je later 15 minuten zelfstandige speeltijd kunt kopen.

‘Spelen naast’ betekent ontdekken

Bij spelen naast je kind moet je denken aan (eenvoudige!) activiteiten met wat hulp, zoals een educatief spel of een knutselwerkje. Jij bent af en toe nodig voor instructies of om te zorgen dat je kind zijn haar niet blauw verft. Verder kun je tot op zekere hoogte iets voor jezelf doen (alvast beginnen aan het eten, de was opvouwen of je eigen vingerverfkunstwerk maken), zolang je maar dichtbij genoeg bent om de pot verf op te vangen voordat die over de vloer gaat… Het is wel belangrijk dat jullie de activiteit allebei leuk vinden. Dus maak een lijst met activiteiten die jullie allebei leuk vinden en die ook goed uitvoerbaar zijn. Als je er net als ik een hekel aan hebt om van tevoren knutselwerkjes te bedenken en je weet dat je peuter puzzelen vreselijk vindt (zoals Alexander), haal die twee activiteiten dan van de lijst. Het is de bedoeling dat het voor jullie allebei fun is. Dus als iets niet werkt, voel je daar vooral niet schuldig over. Bekijk de volledige lijst hieronder en gebruik de planner om een selectie te maken die bij jullie past (en vergeet de rest van de activiteiten meteen weer). Deze cheatsheet kun je er af en toe bij pakken om de emotionele reserves van je peuter aan te vullen. Zo verdien je Momcoins waarmee je later 15 minuten zelfstandige speeltijd kunt kopen.

Als de emotionele reserves van je kind goed volgetankt zijn, is af en toe een opmerking, wat oogcontact of een knuffel van jou op weg naar de volgende spelactiviteit meer dan genoeg.

Zelfstandig spelen betekent groei
Met zelfstandig spelen bedoelen we de kinderactiviteiten die voor jou niet heel productief voelen, zoals fantasiespel, kleuren, kleien of gewoon alleen het bekijken van speelgoed. Deze zelfstandige tijd is wel heel waardevol voor de ontwikkeling van je kind. In de ideale situatie werken ouders toe naar een moment waarop het kind het emotioneel volledig bijgetankt is en heerlijk zelfstandig gaat zitten spelen. Op deze manier kunnen we de Momcoins die we hebben verdiend met spelen met en spelen naast dus gebruiken om een blokje zelfstandig spelen van 15 minuten te kopen. Zodra je samen met je kind een goed ritme hebt gevonden, betekent dit ongeveer dat je één hele activiteit samen speelt of twee activiteiten naast je kind speelt om je kindje vervolgens 15 minuten of langer zelfstandig te laten spelen. Het is wel belangrijk dat elke activiteit tot een natuurlijk einde komt, dus soms is dit iets eerder of iets later dan je gepland had. De concentratieboog van een peuter ligt ergens tussen de 2 en 8 minuten, dus wees niet verbaasd als je kindje opeens met iets anders begint te spelen of het door jouw aandacht juist veel langer dan 15 minuten volhoudt. Als de emotionele reserves van je kind goed volgetankt zijn, is af en toe een opmerking, wat oogcontact of een knuffel van jou op weg naar de volgende spelactiviteit meer dan genoeg.

Zorg dat je kindje weer helemaal bijgetankt is, zodat hij vol zelfvertrouwen even alleen wilt spelen.

Een goede investering van je Momcoins
Hoewel tijd die je doorbrengt met je kinderen natuurlijk nooit verspilde tijd is, willen we onszelf ook graag nuttig voelen. We willen niet alleen maar toekijken hoe onze kinderen spelen, maar ook meteen wat bonuspunten scoren als moeder. De kids kunnen het niet altijd waarderen als we ons mengen in hun spel en hoewel zelfstandig spelen misschien niet heel educatief verantwoord lijkt, is dit juist heel belangrijk voor de kennisontwikkeling, emotionele verwerking en cognitieve groei. Met andere woorden: je hoeft er niet altijd bij te zijn om te zorgen dat je kind iets leert. Door ons in het spel te mengen, verstoren we namelijk hun interne dialoog, vullen we ideeën voor hen in en gaan ze op ons vertrouwen om hun spel te begeleiden. Momcoins zijn de oplossing: zorg dat je kindje weer helemaal bijgetankt is, zodat hij vol zelfvertrouwen even alleen wilt spelen.

Vind je iets niet leuk? Stop er dan mee en ga op zoek naar iets anders waarmee je de emotionele reserves van je peuter kunt aanvullen én je eigen energielevel op peil kunt houden.

15 minuten zelfstandig spelen
Alle moeders hebben het druk. We willen het allerbeste voor onze kinderen, maar hebben daarnaast nog een flinke to-dolijst. Daarom kunnen we het beste proberen om de behoeften van onze peuters vóór te zijn. Onze eigen emotionele reserves houden we zelf gevuld. Dit doen we met hulp van de mensen om ons heen en door me-time in te plannen: leuke dingen doen, kletsen met onze BFF’s, een goed boek lezen of heerlijk ontspannen samen met onze partners. Onze kids hebben ons echter nodig om hun emotionele reserves op peil te houden. Als hun reserves uitgeput zijn na een dag op het kinderdagverblijf, een lange wandeling of de drukke supermarkt, komen ze bij ons om weer bij te tanken. Vaak geven we dan toe aan activiteiten die voor onszelf niet per se leuk zijn. Zoals wanneer Madeleine me overhaalt om naast haar te komen zitten terwijl ze met haar Duplo aan het bouwen is. Vaak genoeg zit ze heerlijk te spelen met de diertjes en bloemen, en bouwt ze prachtige scheve torens. Maar als ze emotioneel uitgeput is, wil ze dat ik bij haar kom zitten en over elk diertje praat (zolang ik haar bouwwerken maar met geen vinger aanraak!). Ik hoef je vast niet te vertellen dat ik daar weinig energie van krijg.

 

Het is logisch dat je niet elk spel of elke activiteit met je peuter even leuk vindt. Daar hoef je je absoluut niet schuldig over te voelen. Ik word bijvoorbeeld heel blij van leuke educatieve activiteiten (zie de top 5 van Madeleine) en een vriendin van mij vindt het heerlijk om samen met haar 2-jarige zoon smoothies te maken. Bedenk dus eens welke activiteiten jij écht leuk vindt. Hier kun je Momcoins mee verdienen. Vind je iets niet leuk? Stop er dan mee en ga op zoek naar iets anders waarmee je de emotionele reserves van je peuter kunt aanvullen én je eigen energielevel op peil kunt houden. Misschien vind je het net als ik handig om een lijst met activiteiten te maken waaruit je vervolgens kunt kiezen. Je kunt de gratis activiteitenlijst en -planner aanvragen (of er zelf een variant op maken*) om activiteiten te zoeken die leuk zijn voor jou én je kindje. 

 

Ik ben heel benieuwd hoe jullie samen spelen! Laat me hieronder in een reactie weten wat jouw favoriete activiteit met je peuter is en, misschien nog wel interessanter, wat jij echt vreselijk vindt om te doen. Meld je aan voor de Mom Wins Club om de handige, gratis activiteitenlijst en -planner te ontvangen en elke vrijdag nieuwe tips te krijgen om samen te spelen, naast je kindje te spelen of je kindje zelfstandig te laten spelen. Zo scoor je makkelijk punten als supermama!

 

*Niet iedereen heeft een printer thuis (of wel een printer, maar nooit inkt en papier… zoals ik), dus je kunt de lijst en planner ook gemakkelijk zelf namaken. Hiervoor heb je alleen een stukje papier nodig, de achterkant van je boodschappenlijstje werkt bijvoorbeeld prima. Gebruik onze documenten als voorbeeld en je kunt meteen aan de slag. Bonuspunten voor wie er aan het einde van de dag ook een koffievlek op heeft zitten! 

Leave a Reply

struggling to come up with new memory-makers? we’ve got your back!

we are building up a library of no-prep activities that you can randomly pop into your busy day with your little one.

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website.

%d bloggers like this: